Ελεύθερα βάρη ή μηχανήματα;

Η διαμάχη σχετικά με το αν τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα προσφέρουν καλύτερα «αποτελέσματα» υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αυτό και μόνο το γεγονός, μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε αν τελικά μπορεί να υπάρξει νικητής

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν λέμε ελεύθερα βάρη αναφερόμαστε σε αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν εντελώς ελεύθερα (και στις 3 διαστάσεις), όπως για παράδειγμα οι αλτήρες, τα kettle bells, οι μπάρες, ακόμη και το ανθρώπινο σώμα. Αντιθέτως, τα μηχανήματα επιτρέπουν συγκεκριμένο εύρος κινήσεων σε κάθε άσκηση, το οποίο πολύ συχνά περιορίζεται σε 2 διαστάσεις.

Τα ελεύθερα βάρη υποχρεώνουν το σώμα να χρησιμοποιεί περισσότερους μυς, ώστε να σταθεροποιήσει το βάρος. Με αυτόν τον τρόπο, σε κάθε άσκηση συμμετέχουν πολλοί μύες και η προπόνηση γίνεται πιο «λειτουργική». Επιπλέον, προσφέρουν μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, ενώ συχνά μια άσκηση μπορεί να εκτελεστεί σε πολλές παραλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, τα μηχανήματα είναι ευκολότερα στη χρήση, προσφέροντας καλύτερο έλεγχο κινήσεων αλλά και περισσότερη ακρίβεια στην εκτέλεση της άσκησης. Επιπλέον, το γεγονός ότι κίνηση είναι οριοθετημένη βοηθά ώστε ο χειρισμός του βάρους να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερες πιθανότητες τραυματισμών.

Το σίγουρο είναι ότι και οι 2 τρόποι εξάσκησης είναι ωφέλιμοι.

Ανάλογα λοιπόν με το επίπεδο εκγύμνασης, τους στόχους που έχει θέσει κάποιος, αλλά και τις προσωπικές προτιμήσεις, μπορεί να επιλέξει τον έναν ή τον άλλο τρόπο προπόνησης και να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη. Επιπλέον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε, ότι σε ένα προπονητικό πρόγραμμα τα ελεύθερα βάρη με τα μηχανήματα μπορούν να «συνυπάρξουν αρμονικά»!