Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι ασκούμενοι ασπάζονται νέα είδη δυναμικής προπόνησης. Ένα τέτοιο είδος αποτελεί και το Cross training (κυκλική ή διασταυρούμενη προπόνηση).

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύνθετη μέθοδο προπόνησης, όπου εναλλάσσονται συνεχώς οι μυϊκές ομάδες που ασκούνται. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τόσο αερόβιων όσο και αναερόβιων ασκήσεων, ενώ χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα εκγύμνασης, όπως μπάρες, αλτήρες, ιμάντες, λάστιχα, μπάλες, κα. Τα προπονητικά προγράμματα είναι σχετικά σύντομα, και χαρακτηρίζονται από ποικιλία ασκήσεων, κάτι που αυξάνει την αίσθηση ευχαρίστησης κατά την εκγύμναση.

Το Cross training καταφέρνει σε μικρό χρονικό διάστημα να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη, την ισχύ και την αντοχή, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ευλυγισία, τον κινητικό συντονισμό και την ισορροπία.

Παράλληλα, εκτοξεύει τον μεταβολισμό, ενεργοποιεί τις καύσεις λίπους, ενδυναμώνει το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, και συμβάλλει στην ταχεία και αρμονική ανάπτυξη των μυών.

Η μέθοδος Cross training είναι κατάλληλη για όλα σχεδόν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, αρκεί βέβαια οι προπονήσεις να γίνονται υπό την επίβλεψη ενός πιστοποιημένου γυμναστή.