Όπως αναφέρουμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα αποτελούν δομικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού, συνεισφέροντας σε βασικές λειτουργίες.
Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες σχετίζονται βεβαίως με την ανάπτυξη, διατήρηση και ανάπλαση του μυϊκού συστήματος.
Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να παρέχουμε καθημερινά στον οργανισμό μας (και κατά συνέπεια και στους μύες μας) την ποσότητα πρωτεϊνών που έχει ανάγκη.
Ποια είναι όμως η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε;
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι αναγνωρισμένοι οργανισμοί υγείας (EFSA, Institute of Medicine, κ.α.) συγκλίνουν στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Ένας ενήλικας χρειάζεται κατά προσέγγιση 0,8 gr πρωτεΐνης ανά kgr σωματικού βάρους την ημέρα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που ζυγίζει 70 κιλά χρειάζεται καθημερινά 56 γραμμάρια πρωτεΐνης (70 Χ Ο,8 = 56).
- Στα παιδιά και τους έφηβους, οι ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης πρωτεΐνης διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, και κυμαίνονται μεταξύ μεταξύ 0,8 – 1,30 gr πρωτεΐνης ανά kgr σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, ένα αγόρι 10-12 ετών χρειάζεται περίπου 35 g πρωτεΐνης την ημέρα.
Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
- Η συνιστώμενη πρωτεϊνική πρόσληψη ανά ημέρα (όπως και άλλων διατροφικών στοιχείων) είναι αυξημένη σε όσους αθλούνται, και στον ακριβή υπολογισμό της παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες (π.χ. το είδος της προπόνησης, οι στόχοι του αθλητή, ατομικοί παράγοντες, κ.α.), και μπορεί να φτάσει τα 1,6-2,0 gr/kgr.
- Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η συστηματική έκθεση σε κρύο ή σε ζέστη, σχετίζονται άμεσα με την αναγκαία ποσότητα πρωτεϊνών.
- Το έντονο στρες, γενικά αυξάνει τις ανάγκες για πρόσληψη πρωτεϊνών.
- Τόσο οι έγκυες γυναίκες, όσο και όσες θηλάζουν, έχουν διαφορετικές ανάγκες σε πρωτεΐνη.
- Σε πολλές περιπτώσεις που εμπλέκονται θέματα υγείας, συνιστάται μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης (τα όρια καθορίζονται ανάλογα με την περίπτωση).
Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται να κάνουμε μια σημαντική παρατήρηση:
Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ισορροπία στην παροχή πρωτεϊνών στον οργανισμό, διότι:
- όταν η παροχή πρωτεϊνών είναι είναι αρκετά χαμηλή, δημιουργείται αρνητικό ισοζύγιο του αζώτου και είναι πιθανό να χαθεί μυϊκός ιστός,
- αντίθετα, όταν η παροχή πρωτεϊνών είναι αρκετά υψηλή δημιουργείται περίσσεια αμινοξέων, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει όχι μόνο σε διάφορες οργανικές ανισορροπίες (πχ. στην αύξηση λιπώδους ιστού και βάρους, στην απώλεια ασβεστίου μέσω της ούρησης, κ.λ.π.), αλλά ακόμα και στη σταδιακή εμφάνιση πολύ σοβαρότερων προβλημάτων στα νεφρά, στο συκώτι, και σε άλλα όργανα του σώματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους, μόνο ένας επαγγελματίας Διαιτολόγος/Διατροφολόγος μπορεί να προσφέρει έγκυρες συμβουλές, για τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη που χρειάζεται ο δικός σας οργανισμός.